DVL Dansk Vinder Liga for ungdomme
 • Forskel på en bouldervæg og en klatrevæg?

  0
  scissors
  november 26th, 2016vanderenInfo

  Klatring er populært som aldrig før. Både blandt de unge men også hos de lidt ældre. I et fladt land som Danmark kan dette måske komme bag på nogle, men har man prøvet kræfter med at klatre, så giver det måske god mening. Det er nemlig en rigtig sjov sport, og man skal ikke prøve det ret mange gange gør man bliver bidt af sporten. Et af de spørgsmål vi ofte hører, fra folk som ikke kender noget til klatring, er f.eks. er det farligt? Hvad er forskellen på en klatrevæg og en bouldervæg? Hvad koster det at dyrke sporten? Hvor kan jeg dyrke sporten?

  Vi vil her i denne artikel prøve at se lidt nærmere på nogle af de mange spørgsmål man ofte hører inden for denne sport.

  Hvad er en Bouldervæg?

  En bouldervæg er en kunstig frem der er inspireret af en stor sten (på engelsk a boulder). Bouldervægge er til dig som har fokus på bevægelse, motorik og teknik uden nødvendigvis også at inkludere den rebtekniske del af klatringen. En bouldervæg er omkring 3 til 5 meter høj, og kan benyttes af både professionelle og begyndere.
  En af forskellene på Bouldervægge og klatrevægge, er at man på en bouldervæg som regel ikke bruger sikkerhedsliner, men i stedet er jorden polstret med crashpads eller anden form for beskyttelse, så man ikke slå sig, hvis man falder.
  Det at klatre op af en bouldervæg, kan for mange være noget mere udfordrende end en normal klatrevæg, da det ikke blot gælder om at nå toppen. Dermed kræver det ofte mere teknik og mere kreativitet at benytte disse bouldervægge. For mere information om dette, kan du besøge abekatten.se og søge på Boulder klätterväggar. Eller benytte linken herunder. Har du en ny dyr mobil, som f.eks. en Iphone 7, så kan det være en god ide at beskytte den med et iphone 7 cover. Mange har jo deres telefon med når de klatre, og har man ikke fået lynet lommen godt nok (hvilket faktisk sker ret ofte), risikere man at tabe den. Med et godt iphone 7 cover er den beskyttet en del, så selv ved tab fra et par meters højde, er der en god chance for at din mobil telefon overlever faldet. Så overvej at investere i et mobil cover til iphone 7 eller hvad model du nu engang har.

  Læs mere: Find de bedste iphone 7 covers


  Klatrevægge - sådan kommer du i gang med klatring på Boulder klätterväggar med et iphone 7 cover

  Hvad en en klatrevæg?

  Hvor en bouldervæg mere er en stor sten, så er klatrevægge mere i stil med f.eks. de svenske klipper. Her gælder det som regel om at klatre op af en væg eller klippe, og nå toppen. Alt efter hvilken type klatrevægge, så er der ofte forskellige ruter til toppen. Hver rute har sin egen sværhedsgrad, så på den måde undgår man at det bliver alt for ensformigt at dyrke klatring på en klatrevæg. En klatrevæg kan monteres på en eksisterende væg eller den kan benyttes op udendørs.
  Når man klatre på disse klatrevægge, så er man som regel spændt fast i et seletøj, som der står en hjælp ved bunden af klatre vægge, og hjælper med at holde dig. Så skulle man være uheldig og miste grebet på vægge, så er man stadig sikker.
  De fleste klatrevægge er unikke, så hvis man efter nogen tid bliver træt af den lokale klatrevæg, så har man mulighed for at rejse lidt rundt i landet, og prøve kræfter med nogle af de mange andre. Der skyndes at der er et par hundrede gode klatrevægge her i Danmark.

  Klatretårn ud af en gammel container

  Et interessant projekt vi faldt over for lidt tid siden, var nogle som havde ombygget en gammel 40 fods container til et meget spændende klatretårn. En rigtig smart løsning, da en sådan special container er relativ nem at bygge og modificere. F.eks. var det muligt at tage noget at ruten inden i containeren. En smart ting ved at bruge en special container som klatretårn, er at den efterfølgende kan flyttes efter behov. Se andre eksempler på special containere her.

  Hvad er et klatretårn?

  En 3. type af “klatre væg” er de populære klatretårne. Du har sikkert ofte set dem stående hos ungdomsskoler, skoler, fritidsklubber, sportsklubber eller lejepladser. Man finder ofte et klatretårn udendørs, men man har også set nogle af de mindre stå indendørs i større haller. Et klatretårn har typisk 3 eller fire vægge, hvor hver side, har en bestemt sværhedsgrad. På den måde få både de helt nye og de dygtige noget ud af tårnet. Alt efter hvor står et tårn er, er der forskellige typer af sikkerhed. De helt høje klatretårne, kræver sele og medhjælper, hvor nogle af de mindre blot har et blødt underlag eller slet ingen sikkerhed. Det større klatretårne har ofte meget høj sikkerhed, så både de meget erfarne og nybegyndere kan benytte dem sikkert.

  OpenDI var firmaet som byggede det container klatretårn jeg før omtalte, du finder mere information om dette spændende projekt her på Klatretårn i container

  Skulle alt dette have givet dig lyst til at prøve kræfter med klatring, så er der klubber over alt i landet, som gerne tager i mod nye elever. Ofte kan man få lov at prøve en gang eller to, for lige at se om klatring nu også er noget for en. Så tag og giv det en chance, for mange er det en rigtig spændende og udfordrende sport. Ofte kan det være en god ide at starte på en bouldervæg.

  Er man bange for højder, så er det nok næppe en sådan klatrevæg som den på videoen her man skal starte ud med!